Шкільне харчування як інвестиція у майбутнє

Привчити дитину до правильного харчування, коли навколо так багато спокус у вигляді шоколаду, чипсів чи фаст-фуду, украй складно. Безумовно, навчальний процес і розумова діяльність потребують багато сил і енергії. Учні краще запам’ятовують інформацію і продуктивніше працюють на заняттях, коли є ситими.  Але дуже важливо те, що саме і в якій кількості вони споживають, аби втамувати голод.

За даними Міністерства охорони здоров’я, щороку в Україні фіксують близько 15,5 тис. нових випадків ожиріння в дітей. Статистика свідчить, що у 2016 році в Україні проживало понад 7 млн діток, а поширеність ожиріння серед осіб віком до 17 років становить близько 13,5%, тобто 1 млн 20 тис. дітей потерпає від цього. 

«Якщо забрати зі шкільних прилавків так звані «легкі» перекуси, то можна мінімізувати кількість захворювань шлунку у дітей. Обід – це обов’язково щось свіже та гаряче. Вафлі, крекери, йогурти навіть з добрим терміном придатності не підходять для дитячих перекусів. Вони містять складники, котрі якраз і сприяють виникненню проблем зі здоров’ям. Яким би хорошим не був класний керівник, якби не піклувався про своїх учнів, простежити все неможливо. Тому це відповідальність і шкільних лікарів, і служби, яка займається приготуванням, а також виробників», – наголошує Андрій Дворакевич, депутат фракції «Об’єднання «Самопоміч» у Львівській міській раді.

До речі, цієї весни саме з його ініціативи провели спеціальне дослідження дитячого здоров’я.

Отже, це сміливо можна назвати епідемією. А почати боротися з нею можна насамперед переглянувши свій раціон та спосіб життя загалом.  

«Об`єднання «Самопоміч» завжди намагається сприяти здоровому розвитку підростаючого покоління. Адже серед учнів – юні призери всеукраїнських олімпіад, міжнародних конкурсів, володарі кубків у спортивних протистояннях тощо. Наш обов’язок – підтримувати їх. У активі «Самопомочі» понад 30 акцій та проектів, орієнтованих на захист, навчання та дозвілля дітей. Зокрема тільки нещодавно  провели відкритий тренінг з безпеки діток на дорозі. Наймолодші школярі міста отримали світловідбивальні жилети, які необхідні їм, коли вони йдуть на заходи поза межами школи. 

Ще з 2016 року депутати на чолі з міським головою активно борються за те, аби покращити якість харчування в школах. Того ж року зареєстрували електронну петицію до Львівської міської ради з метою переглянути асортимент продуктів у шкільних їдальнях Львова. І Забезпечити продаж виключно здорової їжі замість крекерів, солодощів, напоїв з барвниками та емульгаторами.

Депутат Львівської міської ради фракції «Об’єднання «Самопоміч» Андрій Дворакевич разом з активістами кампанії «Здорове місто» відвідали не одну шкільну їдальню та виявили, що у більшості дітям пропонують швидкий перекус з небезпекою для здоров’я. А це неприпустимо для раціону, тим більше дитячого. Адже хвороби, на які хворіють дорослі, здебільшого закладаються у дитинстві. Відтак якість їжі у шкільних їдальнях має бути у пріоритеті.

Взяти до прикладу ліцей ім. Івана Пулюя. Керівництво співпрацює з Львівським професійним коледжем готельно-туристичного та ресторанного сервісу. Заклад отримав тендер на право обслуговувати шкільну їдальню. І от уже майже рік така співпраця триває. Як це виглядає? Студенти різних курсів цього коледжу проходять виробничу практику саме у ліцеї. Вони – господарі в їдальні. Їх забезпечують необхідним обладнанням. Усе інше – тобто продукти й обслуговування – залишається за ними. Уранці – готують зі свіжих продуктів, накривають на столи, пізніше все прибирають та миють. Щоразу вони освоюють інші техніки: приготування перших страв, других, приготування гарнірів, користування посудомийною машиною тощо. Кількість спудеїв у коледжі така, що допомогла б втілити в життя подібні задуми не одній школі району.

Про співпрацю зі спеціальним підприємством, яке б постачало у заклади якісні продукти, кажуть і в інших країнах. Приміром, у фінів кожна школа включає food education у навчальний процес. А саме учні їздять до фермерів, збирають чорницю і повністю занурюються в традиційну кулінарію. Їхні ланчі складаються з гарячої страви з м’ясом, яйцями чи рибою, порції овочів, хліба та напою – окрім води, обов’язково дають молоко. Також пропонують вегетаріанські та безглютенові страви. Хліб – лише житній і вівсяний або хлібці, білого в школі немає. 

В їдальнях Австралії під забороною напої з кофеїном, цукерки, пончики, круасани, смажені та жирні страви, а також ароматизовані продукти. А в Литві оновлені норми шкільного харчування стосуються як їдалень, так і автоматів з легкими перекусами. У щоденному раціоні мають бути овочі, картопля, фрукти, ягоди, свіжі соки, крупи, молоко, бобові, м’ясо та риба. Тваринні жири рекомендовано замінювати рослинним оліями. А от солодощі, шоколад, газовані та енергетичні напої, смажені пиріжки та картопля заборонені.

Як бачимо, це цілком реально. Упровадження досвіду сусідніх держав або ж підтримка нових ідей, які ініціюють у Львові, можуть стати лише першими кроками, проте знаковими для шкіл в інших містах України. Шкільне харчування варто розглядати як інвестицію у майбутнє. Тому зміни у їдальнях вкрай потрібні, аби дати дітям зрозуміти, як треба правильно харчуватися, та вберегти їх від недуги. До речі, а чим харчуються Ваші діти у школах? Пишіть нам на Facebook: https://www.facebook.com/healthycitylviv/

Нагадаємо, освіта, перспективи та нові можливості для молоді – у числі ключових стратегій розвитку міста від «Об`єднання «Самопоміч» і Андрія Садового «Львів-2020». Саме активні, здорові та інтелектуально підковані діти є надійним фундаментом для розвитку й процвітання нашого міста та країни загалом.

Comments are closed.