ВІДКРИТИЙ ЛИСТ «Об’єднання «Самопоміч»

Голові Львівської ОДА Олегові Синютці,

голові Головного управління Національної поліції у Львівській області Валерію Середі,

начальнику управління СБУ у Львівській області Вікторові Андрейчуку,

прокуророві Львівської області

Юрію Квятківському

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

щодо гарантування конституційного права на місцеве самоврядування та забезпечення безпеки львів’ян

Місто Львів традиційно подавало приклад цивілізованого вирішення конфліктних питань. До стін міської ради часто приходять мешканці, які з певних причин не задоволені тим чи іншим рішення міського голови та депутатів. До них завжди виходять представники влади, аби в результаті дискусій ухвалити компромісне рішення.

У четвер, 22 грудня, під стінами Ратуші зібралися мешканці мікрорайону «Рясне», які хотіли конструктивного діалогу з міською владою. У цей час в міській раді тривало пленарне засідання, депутати планували ухвалити бюджет розвитку Львова, а також закрити питання про заробітну плату двірників, які взимку працюють особливо важко.

На жаль, нічого цього зробити не вдалося. Декілька десятків молодиків спортивної статури силою увірвалися до міської ради та заблокували роботу сесії. Ці хлопці, які називали себе активістами громадської організації «Розвиток громади», не дозволили громаді міста вчасно отримати бюджет розвитку, а двірникам зарплати. Тобто своїми діями ГО «Розвиток громади» блокує безпосередній розвиток громади Львова. Разом з тим, ці так звані активісти своєю поведінкою дискредитували інших протестувальників, які хотіли конструктивного діалогу, а не тиску через грубу силу та шантаж представників влади.

Наголошуємо, що хлопці, які зірвали сесію міськради, уже не вперше були помічені у реалізації схожих силових сценаріїв. Вони часто з’являються там, де для вирішення питань їхнім замовникам потрібна груба фізична сила та систематичне порушення правопорядку.

Варто зазначити, що фракція «Об’єднання «Самопоміч» у Львівській обласній раді під час пленарного засідання сесії одразу закликала керівництво ЛОДА, Нацполіції та СБУ терміново відреагувати на небезпечну ситуацію, яка склалася 22 грудня у міській раді. Львів – найбільше місто області, і у такі критичні моменти керівництво області та правоохоронних органів повинне терміново реагувати на безчинства і дбати про безпеку мешканців. На жаль, тоді ніхто не відреагував на наш заклик, що призвело до вимушеної перерви у роботі міської ради та перенесення розгляду критично важливих питань для громади міста.

Ми закликаємо вас не повторювати помилок і спрацювати максимально ефективно для того, щоб ніщо перешкоджало розвитку місцевого самоврядування, місто Львів могло розвиватися, а його мешканцям нічого не загрожувало. Відтак, вимагаємо:

1. Голові Львівської ОДА, як гаранту дотримання конституційних прав в області, забезпечити права львів’ян на безпеку та безперешкодну реалізацію місцевого самоврядування.

2. Нацполіції, Службі Безпеки України забезпечити дотримання правопорядку та безпеки львів’ян під час пленарних засідань сесії Львівської міської ради.

3. Нацполіції, Службі Безпеки України та Прокуратурі провести розслідування стосовно того, чи дії представників ГО «Розвиток громади» відповідають їх статутній діяльності.

З повагою,

депутати фракції «Об’єднання «Самопоміч» у Львівській обласній раді та Львівській міській раді

Comments are closed.